Rokytnický med jako lék
Po desetitisíce let lidé používali med jako takřka jediné dostupné sladidlo. Nejen to, starověké civilizace pohlížely na tento zlatavý voňavý nektar, pomalu vytékající z včelích pláství, jako na božský zázrak.
Jak vzniká med
Svůj nejznámější produkt včeličky vytvářejí z nektaru květů rostlin nebo z takzvané medovice, což jsou sladké šťávy vylučované některými druhy hmyzu (mšicemi). Sebraný nektar a medovici včely přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a uskladňují je v plástech, kde se řídké a tedy mikrobiálně nestálé přírodní šťávy mění na hutný a mikrobiálně stálý med – tedy zásoby potravy, které umožňují včelám přežít zimní období. Během zrání medu v plástvích se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Především se štěpí složitější cukr sacharóza na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. Med ovšem obsahuje na tisíce dalších užitečných látek. Dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit nejspíše i proto, že co med, to originál- je to totiž produkt, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách.
Včelí farma Rokytník chová všechna včelstva výhradně na unikátním přírodním území CHKO Broumovsko v krajině s ekologickým zemědělstvím. V čisté krajině nehrozí nebezpečí kontaminace medu těžkými kovy či jinými faktory znečištění. Produkce kvalitních medů je tradicí naší farmy. Medy splňují přísnou normu kvality Český med, která je přísnější než evropské normy (obsah sacharózy, vody, HMF, atd.) a jsou pravidelně sledovány v akreditovaných laboratořích.
Složení medu
Fruktóza 30-38%
Glukóza 26-33%
Sacharóza 1-10%
Vyšší cukry 1-10%
Voda 17-20%
Enzymy 0.1-0.6% (mj. glukooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
Vitamíny 0.1% (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin)
Minerálie 0.1-1.0% (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra,mangan, zinek, měď)
Organické kyseliny 0.1-0.5% (mj.pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)
Aminokyseliny 0.1-0.5 %(mj.fenylalanin, prolin, alanin, valin)
Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)
Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)
Řepný cukr pro srovnání obsahuje:
Sacharóza 98%
Voda 0.5%
Nestravitelné látky 1.5-2%
Med a zdraví
Využití medu a dalších včelích produktů jako léku má velice dlouhou tradici. Nejprve se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností v lidovém léčitelství. Teprve poměrně krátkou dobu se o včelí produkty zajímají i lékaři, biologové, farmaceuti či chemici, kteří se snaží zjistit podstatu jejich příznivého účinku na lidský organismus.
Občas se vedou spory, zda je kvalitnější med květový nebo medovicový. Odborníci se shodují na tom, že oba tyto medy jsou stejně hodnotné, pokud jsou správně vytočené, uskladněné a nejsou nějakým způsobem narušené. Například květové medy jsou vhodné pro děti, pacienty po těžkých operacích nebo úrazech- všude tam, kde chceme rychle docílit obnovy tkání. Světlé medy jsou i lépe stravitelné a tolik nezatěžují trávící trakt jako medy tmavé. Naopak medy medovicové jsou zvláště vhodné pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest a velice vhodné jsou pro pacienty s onemocněním ledvin.
Cukry pro sportovce, nemocná játra i na popáleniny
Řepný cukr musí v celém svém objemu v lidském těle nejprve projít játry, kde se štěpí na využitelné jednoduché cukry, které se pak krevním oběhem distribuují k buňkám. Hladina využitelných cukrů v krvi tedy stoupne až po časové prodlevě. Po použití medu tato hladina stoupne okamžitě a navíc je její následný pokles velmi pozvolný. Z toho vyplívá, že slazení medem daleko méně zatěžuje lidský organismus. Toho v minulosti s úspěchem využívali sportovci. Nahradit řepný cukr medem lékaři doporučují i u onemocnění jater ať již akutním (např. infekční žloutenka), či vleklém (cirhóza).
V medu jsou obsaženy i složitější cukry, z nichž některé se v zažívacím traktu nikdy nerozloží. Tyto složité cukry (dextriny) však mají značný hojivý vliv na lidskou kůži a sliznici. Naše prababičky kdysi přikládaly na rány, spáleniny či hnisající rány takzvané medné náčinky. Na čisté plátno nanesly med a tento obvaz na postiženém místě ponechaly několik dní. Rána se pak rychle a bez komplikací či rozsáhlého jizvení zahojila.
Nové medicínské metody tento způsob léčby vytlačily, ovšem podobně jako v dalších případech se moderní medicína pokorně vrací ke zkušenostem předchozích generací, zkoumá tradiční léčitelské postupy a aplikuje je. Tak například v některých zemích jsou dextriny získané z medu nanášeny v tenké vrstvě na popáleniny. Popálené místo se nejen rychleji a s méně patrnými jizvami hojí, ale pacient je ušetřen utrpení při klasických převazech popálených ploch.
Minerální doplňky stravy
Med obsahuje pouze nepatrná, tzv. stopová množství minerálií. Obecně platí, že více minerálních látek obsahují medovicové medy. Ovšem v různých druzích medu se (kromě selenu) vyskytují téměř všechny prvky Mendělejevovy soustavy. Netřeba tedy v lékárnách za drahé peníze pořizovat nejrůznější minerální doplňky stravy, vše v dostatečné míře nabízí obyčejný med. K nejcennějším prvkům patří draslík, hořčík a železo.
Další prospěšné látky
Med dále obsahuje celou řadu přírodních látek podporujících obranyschopnost a upravujících celou řadu pochodů v lidském těle. Jsou to různé rostlinné enzymy a hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitamíny, flavonoidy, koloidy apod.
Med léčí
Vysoký tlak
Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak.
Poruchy trávení
Nejenže med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávící soustavu, ale navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva. Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže nejen snížit intenzitu a frekvenci obtíží, ale i urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.
Nachlazení
Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes "klasikou". Bylinný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a začíná úzdravná fáze onemocnění. Silice obsažené v medu usnadňují vykašlávání. Dílo pak završí hojivé dextriny, které tlumí bolest zanícených sliznic. Med účinně pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob. Čaj s medem je velmi vhodný podávat malým dětem s vysokou horečkou i proto, že při vysokých teplotách je v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí cukr na cukr jednoduchý.
Prevence
Med se doporučuje užívat denně. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolat pálení žáhy. Při problémech spíše neurotického charakteru (nespavost, nervozita, podrážděnost, neklidný spánek) je lépe denní dávku medu užívat navečer před spánkem nejlépe ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.
Nežádoucí příměsi v medu
Med produkovaný v zahraničí (med ze zemí mimo EU) může obsahovat zbytky prostředků používaných k léčbě včelích nemocí-akaricidů, antibiotik a sulfonamidů. Bylo zjištěno i přimíchání škrobových sirupů.
U nás je léčení antibiotiky zakázáno a o medy české produkce je velký zájem v zahraničí.
Zdravé mlsání a hodně energie Vám přejí rokytnické včeličky ze včelí farmy ROKYTNÍK v CHKO BROUMOVSKO.